
Circular No. 42/2016-Customs 
F. No. 450/114/2015-Cus IV 

Government of India 
Ministry of Finance 

Department of Revenue 
Central Board of Excise & Customs 

 
Room No. 227-B, North Block, 

Dated 31st August, 2016 
To, 

All Principal Chief Commissioners/Chief Commissioners of Customs/Customs 
(Preventive),  
All Principal Chief Commissioners/Chief Commissioners of Customs & Central Excise,  
All Principal Commissioners/Commissioners of Customs/Customs (Preventive), 
All Principal Commissioners/Commissioners of Customs & Central Excise 

 
Sir/Madam,  
 
 Subject- Courier bond  executed  CCSPs -Regarding 
 

Kind attention is drawn to the Board's Circular no. 32/2013-Customs dated 16.08.2013,  
wherein, with regard to Regulation 5(1)(iii) of the Handling of Cargo in Customs Area 
Regulations, 2009 (hereinafter referred to as HCCAR), it was laid down that the amount of 
insurance to be provided by Customs Cargo Service Provider (CCSPs) should be equal to the 
average value of goods likely to be stored in the Customs area for a period of 30 days (based 
on projected capacity) and for an amount as Commissioner of Customs may specify having 
regard to the goods that are already insured by the importers or exporters. 
 
2.  It has been represented to the Board that for calculation of insurance amount and Bond 
amount under HCCAR, dwell time for clearance of imported goods and transit time for export 
goods should be taken in to account. It has been brought to the notice of the Board that CCSPs 
are being asked to give bond and insurance for an amount equal to the average value of goods 
likely to be stored, in 30 days, in the Customs area based on the projected capacity. It is further 
informed that the dwell time for imported goods is 10 days and transit time for export container 
is less than 24 hours.  
 
3.  The matter has been examined. Board is of the view that for calculating average value 
of goods likely to be stored in Customs area, under Regulation 5(1)(iii) of HCCAR, average time 
taken for clearance of goods should be a relevant factor in deciding amount of insurance. As a 
measure of ease of doing business, it has been decided to partially modify the earlier Circular 
No. 32/2013-Customs dated 16.08.2013 with regard to Regulation 5(1)(iii) of HCCAR, to lay 
down that the amount of insurance to be provided by CCSPs should be equal to the average 
value of goods likely to be stored in the Customs area for a period of 10 days (based on 
projected capacity) and for an amount as Commissioner of Customs may specify having 
regard to the goods that are already insured by the importers or exporters. Changes have also 
been carried out in HCCAR, 2009 vide notification No.115-Customs (N.T.) dated 26.8.2016 to 
reduce the value of bond being furnished in respect of imported/export goods to the extent of 10 
days storage from the current 30 days.  
 
4. Suitable Public Notices may be issued by the jurisdictional Chief Commissioners.  
 
5. Difficulty faced in this regard, if any, may be brought to the notice of the Board.  

 
Yours faithfully  

  
(Zubair Riaz)  

Director (Customs)  


